8 Eylül 2019 Pazar

Proje ve Performans Çalışmaları İçin Poster Hazırlama Kılavuzu

Poster, sunumu yapan kişi ile konuya ilgi duyan kişiler arasında bilgi alışverişini sağlayan sunu yöntemidir. Poster sunuda, araştırmanın sözlü sunu olmaksızın anlaşılabilmesi gerekir. Poster sununun avantajı, yazar başında olmadan da araştırmanın incelenebilmesidir.

1.    Poster Boyutları: Posterlerin ebadı en fazla 85 cm (genişlik) x 60 cm (yükseklik) ölçülerinde olacaktır. Hazırlanacak poster sunumlar bu ölçüler dahilinde tek parça olabileceği gibi, yan yana veya alt alta birkaç parçadan da oluşabilir. Yazılar 1 metreden okunabilecek büyüklükte olmalıdır.

2.  Başlık: Her posterde konu başlığı, yazar/yazarlar ve proje danışmanının adı yer almalıdır. Başlık mümkün olduğunca büyük puntolarda hazırlamalıdır.

3.  Düzen: Salt düz metinden oluşan tasarımlardan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca madde imleri, tablolar ve grafik öğeler kullanmak yerinde olacaktır. Poster hazırlamada renk sınırlaması olmayıp, görselliği arttırıcı renkli şekil ve fotoğrafların kullanılmasına ağırlık verilmelidir. Şekillerde karakterlerin kolaylıkla okunabilmeleri için uygun boyutta karakterler kullanılmalı ve şekiller, uzaktan kolay görülebilecek boyutlarda verilmelidir.

4. Poster sahipleri, programda belirtilen süre ve saatlerde posterlerinin başında bulunacaklar ve çalışmaları konusunda bilgi vereceklerdir.

Poster İçeriğinin Hazırlanması

Proje çalışmaları sonucunda hazırlanacak poster sunumlar; özet, genel bilgiler, yapılan çalışmalar, sonuçlar, kaynakça gibi bölümlerden oluşabilir.
Özette; yapılan çalışmanın amacı ve önemi kısaca anlatılacak; kullanılan yöntem ve teknikler belirtilerek elde edilen sonuçlar verilecektir. İzleyiciler özeti okuduktan sonra, çalışılan konunun kendilerini ilgilendirip ilgilendirmediğine ve daha sonraki bölümlere göz atıp atmayacaklarına karar vereceklerdir. Bu yüzden özet, kısa, anlaşılır, açık ve yapılan çalışma hakkında bilgilendirici olmalıdır. En fazla 200 kelime kullanılacaktır.

Genel Bilgiler bölümünde, yazar/yazarların üzerinde durduğu konu, amacı ve önemi özet bölümüne göre daha detaylı ele alınacaktır.

Yapılan Çalışmalar ve Sonuçlar bölümlerinde, projede yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuç ve bulgular sergilenecektir. Sonuçların, uzun cümleler yerine grafikler, fotoğraflar ve resimlerle gösterilmesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte, önemli noktalar vurgulanacak; gösterilen şekillerin ne anlama geldiği belirtilecektir.

Posteri tamamlamadan önce: Kendinize bunları sorunuz !!!


1.       
Okuyucunun neyi hatırlamasını istiyorum?

2.      Vermek istediğim mesaj anlaşılır mı?
3.      Önemli noktaları vurguladım mı?
4.      Kelimeler ile görsel malzemeler arasında denge var mı?
5.      Posterin yazım tarzı anlaşılır mı?
6.      Açıklama yapmadan poster anlaşılıyor mu?

Örnek posterleri indiriniz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder