28 Ekim 2013 Pazartesi

Mikro Dersleri -1: Mikrodenetleyici ile uygulama nasıl gerçekleştirilir?

Bu soruyu bir örnekle ile açıklayalım. Şekilde bir mikrodenetleyici ile yapılan uygulama devresi gözükmektedir. Bu uygulama devresinde butona basıldığında LED’ler sırasıyla eklenerek  belli aralıklarla yanmaktadır. Tüm LED’ler yandıktan bir süre sonra hepsi sönmektedir. Bu uygulama Formula-1 start lambalarını temsil etmektedir. Bu sistemin nasıl tasarlanacağına bakalım.
Devrede bir entegre bulunmakta bu entegrenin pinlerine bir buton ile 5 adet LED bağlanmıştır. Entegre programlanabilen bir entegredir. Burada mikrochip firmasının PIC16F628A mikrodenetleyicisi kullanılmıştır. Mikrodenetleyici entegresi içerisine sistemin nasıl çalışacağı ile ilgili kodlar(0 ve 1 lerden oluşan sayılar) yüklenmiştir. Burada devrede butonun basılması beklenmekte buton basıldığında ise sistemi istenilen şekilde çalıştırmaktadır.
Bu sistemde olduğu gibi tüm dijital sistemlerde  donanım ve yazılım olmak üzere iki konu karşımıza çıkmaktadır. Yazılım ile donanım nasıl çalışağı ile ilgili komutlar mikrodenetleyiciye yüklenir. Bir sonraki uygulamamızda bu konulara giriş yapacağız.

Abidin CAN – ELEKTRONİK ÖĞRETMENİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder