19 Haziran 2013 Çarşamba

"Mezun öğrencilerime yaptığım konuşmam"


Bütün mezun öğrencilerime bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. Size 3 yıl boyunca mesleki eğitimlerin yanında  bazı önemli kavramları vermeye çalıştım. Bunları son bir kez daha sizinle paylaşıyorum.

1. Mutlaka bir mesleğin temellerini çok iyi öğrenin. Bu hangi alanda olursa olsun kendinize güven bakımından sizi iyi hissettirecektir.



2.  Yabancı dilinizi geliştirmelisiniz. Bu hangi alanda uğraştığınıza bağlı olarak değişebilir. Makine üzerine çalışıyorsanız Almanca, sanat üzerine çalıyorsanız İtalyanca olabilir. Elektrik-Elektronik ile uğraşıyorsanız şimdi en çok işinize İngilizce yarayacaktır. Belki ilerde Çince J

3. Öğrenmeyi öğrenme olarak tanımladığım bir çok kavramdan oluşan bu maddede bazı öneriler:
a.    Özgeçmişinizi şimdiden hazırlayın.

b.      Sürekli gelişime açık olun.

c.      Her gün mesleğiniz ile ilgili bir şey öğrenin.

d.      Eksik olduğunuz konularda kendinizi geliştirin. Unutmayın insan öğrenmeyi bıraktığı gün yaşlanır. Örneğin hızlı okuma eğitimi, hafıza gelişimi eğitimi, zihin haritaları eğitimi, kişisel gelişim eğitimleri, vb. eğitimler çok faydalı olabilir.

e.      Dürüst olun. Tüm yaşamınızdaki dürüstlük  uzun vadade yine bizi mutlu edecektir.

f.       Öğrendiklerinizi paylaşın.

g.      Teşekkür etmeyi unutmayın.

h.   Çoklu zeka kuramını unutmayın. Herkes 8 farklı zeka alanına sahiptir. Bu zeka alanlarından bazıları çok yüksek, bazıları daha düşüktür. Bazılarımızın matematiksel zekası çok yüksek iken bazılarımızın düşük olabilir. Örneğin Messi(futbolcu) matematiği çok kötü yada dil bilgisi çok zayıf. Biz Messi' yi sadece bu bakımlardan zeki değil diyemeyiz. Onun bedensel zekasının çok yüksek olması ve mantığını çok iyi kullanması bir mühendisin 100 yılda alabileceği parayı 1 yılda kazanmasını sağlamaktadır. Siz de çok zekisiniz bu farklı bir alanda olabilir. Eksik zeka alanlarınızı belli seviyelere kadar geliştirebilirsiniz.

i.      Hedeflerinizi belirleyin. Bir hikaye paylaşayım. Lewis Carrol’ un ünlü hikayesi Alice harikalar diyarından küçük bir bölüm:

Bu hikayeye bir ekleme yapıyorum. Eğer yanlış yola bile girseniz, çok zorlu yollardan da geçseniz, bazen kendinizi çok kötü de hissetseniz  mutlaka ara yollar sizi doğru yola çıkaracaktır. O yolları kaçırmamak gerekir. Bu yolları ancak sürekli kendinizi geliştirerek görebilirsiniz. Mücadele ruhunuzu sonuna kadar sergilemeniz dileğiyle,

Hepiniz değerlisiniz. Sizi çok seviyor ve tekrar başarılar diliyorum. 

                                                                                                     Abidin CAN

2 yorum: